Opis
Kalafior Beta to bardzo wczesna odmiana o okresie wegetacji 58-63dni, idealnie nadaje się na zbiór wiosenny. Odmiana Beta wytwarza dorodne i jędrne róże o delikatnie pofałdowanej powierzchni. Mają śnieżnobiały kolor i co najważniejsze – nie wykazują tendencji do żółknięcia ani fioletowienia. Cechują się wysokimi walorami smakowymi. Rośliny o pokroju pół wzniesionym, osiągają wysokość 45 do 60cm, może znosić niskie temperatury.
Jest to warzywo łatwe w uprawie, dlatego bez obaw mogą się podjąć jego uprawy nawet początkujący ogrodnicy.
Róże kalafiora Beta o delikatnym smaku można spożywać po zblanszowaniu lub ugotowaniu. Polecany na zapiekankę albo tradycyjną zupę kalafiorową, doskonały do mrożenia. Kalafior jest pyszny, ale posiada także właściwości prozdrowotne. Kalafior to warzywo bogate w witaminy i minerały, a ubogie w kalorie. Jest lekkostrawny, a w 100 gramach jest tylko 24 kcal, dlatego polecamy go osobom przestrzegającym diety. Zawiera związek zwany sulforafanem, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego dostarcza dawkę wapnia, magnezu, witamin z grupy B oraz białka. Kalafior preferuje podłoża żyzne, utrzymujące wilgoć oraz zasobne w składniki pokarmowe. Należy unikać gleb piaszczystych. Najlepiej rozwija się na stanowiskach nasłonecznionych.
Termin siewu (rozsada): II-IV
Termin sadzenia: IV-VII
Rozstawa: 60×10 cm
Wegetacja: 58-60 dni
Termin zbioru: 2 dekada VII